“Ketahui rahsia bagaimana emas & perak boleh di jadikan sebahagian instrumen kewangan anda dalam mencapai objektif kewangan yang telah anda tetapkan”

Soalan: Mengapa emas & perak? Apa yang istimewa?

Emas adalah sebuah ‘kenderaan’ kewangan yang baik. Ia boleh membantu penyimpan emas dalam mencapai matlamat kewangan jangkamasa serderhana dan panjang.

‘Aura’ emas dapat membantu penyimpan emas untuk lebih fokus dalam mencapai matlamat kewangan yang telah di tetapkan.

Sifat duit adalah untuk di belanja namun sifat emas, nak di jual sayang.

Emas perhiasan kebiasaannya di perbuat daripada emas berkualiti 916 atau 22K (emas yang di campur dengan logam lain seperti perak dan sebagainya).

Manakala emas perlaburan adalah emas tulen berkualiti 999 atau 24K.

Emas perhiasan tertakluk kepada harga upah. Semakin rumit pembuatannya, semakin tinggi upahnya. Emas pelaburan pula hanya mempunyai kos minimal kerana pembuatannya tidak rumit.

Public Gold adalah syarikat yang stabil. Telah beroperasi sejak dari tahun 2008 dan terus berkembang sehingga kini. Di Public Gold, emas pelaburan berkualiti 999 atau 24K menjadi fokus utama.

Selain daripada itu, Public Gold mengembangkan perniagaannya melalui laman e-dagang PGMall (portal e-dagang terbesar di Malaysia), PG Jewel (emas perhiasan 916), Aurora Italia (perhiasan perak), PG Museum (koleksi emas) dan lain-lain lagi.

Sebaiknya setelah menyediakan wang tunai kecemasan minima 3 bulan gaji. Asingkan sebahagian 10% daripada pendapatan ke dalam bentuk emas.

Tiada waktu yang di katakan emas murah atau mahal. Mulakan simpanan anda hari ini. Lakukan pembelian pertama anda dan pembelian ini adalah tanda aras harga anda untuk harga seterusnya.

Simpan secara konsisten untuk memuratakan kos pemilikan.

Hubungi pemudahcara anda, Kamaruddin di talian 011-7000 0171 untuk bantuan.

Sebagai ahli berdaftar, anda boleh buat pembelian melalui tiga cara iaitu, melalui akaun emas GAP, belian tunai dan belian ansuran.

Buat belian emas anda 24 jam sehari, 365 hari setahun dengan keselesaan di rumah anda. Semuanya di hujung jari.

Soalan: Ada banyak syarikat emas, kenapa pilih Public Gold?

Soalan: Produk apa Public Gold ada?

Soalan: Bagaimana cara saya nak menabung emas?

Soalan: Saya dah faham. Macam mana nak daftar?

Kata – kata motivasi

KUMPULAN YANG WAJIB JADIKAN EMAS SEBAGAI SIMPANAN

NOTA 117 ❇️❇️ KUMPULAN YANG WAJIB JADIKAN EMAS SEBAGAI SIMPANAN Menabung emas adalah salah satu cara yang bijak dan berpotensi menguntungkan untuk orang yang mempunyai masalah atau matlamat kewangan tertentu. Ia memberi peluang kepada individu untuk membina tabung jangka masa panjang, mengatasi masalah kebocoran perbelanjaan, dan mengawal boros dalam hidup mereka. Berikut adalah beberapa faedah … Read more

TUTORIAL PEMBELIAN EMAS DI AKAUN EMAS GAP SECARA AUTODEBIT

Menabung emas lebih kini lebih mudah dengan Public Gold. Sudah tak perlu risau terlupa, lakukan secara automatik melalui Auto-Debit. Pembelian emas GAP melalui Auto-Debit adalah pembelian secara automatik setiap bulan mengikut jumlah, tarikh dan tempoh pembelian yang anda tetapkan. Duit akan ditolak dari akaun bank anda dalam tempoh 7 hari bekerja selepas tarikh yang anda tetapkan dan gram emas akan dimasukkan … Read more

3 MATLAMAT KEWANGAN YANG PERLU CAPAI DI TAHUN BARU

NOTA 116 ❇️❇️ 3 MATLAMAT KEWANGAN YANG PERLU CAPAI DI TAHUN BARU Kita dah menjengah pertengahan bulan Januari tahun baharu; tahun 2023. Masih belum terlambat untuk merencana pelan kewangan tahun ini. Sekarang boleh dikatakan adalah masa yang baik untuk memikirkan matlamat dan keutamaan kewangan kita.  Sama ada kita ingin mengatur kewangan atau memperhalusi pendekatan semasa, … Read more

TINGKAH LAKU IMPULSIF, APA YANG ANDA PERLU TAHU?

NOTA 115 ❇️❇️ TINGKAH LAKU IMPULSIF, APA YANG ANDA PERLU TAHU? Seorang prefessor dari Universiti Havard, David Laibson dalam kajian beliau dalam Teori Isyarat Penggunaan atau “A Cue Theory of Consumption” menunjukkan secara matematik bahawa isyarat dari persekitaran kita menyumbang kepada penggunaan. Sebagai contoh, jika kita asyik melihat iklan jualan murah di atas talian seperti … Read more

CITA – CITA ADALAH SEBUAH GARISAN PENAMAT?

NOTA 114 ❇️❇️ CITA – CITA ADALAH SEBUAH GARISAN PENAMAT? Cita – Cita atau atlamat ialah objektif atau sasaran yang cuba dicapai atau dicapai oleh seseorang. Di dalam sukan, matlamat merupakan titik akhir perlumbaan atau sesuatu yang pemain cuba letakkan sasaran sebagai sebahagian daripada permainan. Matlamat ialah sasaran atau objektif yang anda usahakan dengan usaha … Read more

ADAKAH ANDA TERPERANGKAP DALAM PERLUMBAAN TIKUS?

 NOTA 113 ❇️❇️ ADAKAH ANDA TERPERANGKAP DALAM PERLUMBAAN TIKUS? Analogi ini lahir daripada keadaan melihat seekor tikus di dalam makmal yang di letakkan di dalam gegelung sangkar. Selaju mana pun tikus itu berlari, berpusing – pusing, ia tetap berada di posisi yang sama. Statik. Tak kemana. Penat je lebih Di dalam pengurusan kewangan, istilah ‘Rate … Read more

PERCUTIAN TAMAT. BERSEDIAKAH KITA?

NOTA 112 ❇️❇️ PERCUTIAN TAMAT. BERSEDIAKAH KITA Baru – baru ini, kecoh di media sosial di mana Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengumumkan kenaikan Kadar Polisi Semalaman atau Overnight Policy Rate (OPR). Ini akan memberikan kesan yang ketara pada kebanyakkan pengguna di Malaysia. Sebelum itu, mari kita belajar. “Apakah yang di maksudkan dengan OPR?” OPR … Read more

YANG MANA DAHULU. BAYAR HUTANG ATAU MELABUR?

NOTA 111 ❇️❇️ YANG MANA DAHULU? BAYAR HUTANG ATAU MELABUR Jika anda ada RM100,000 tunai, apa yang akan anda lakukan? 1️⃣ Langsaikan baki pembiayaan perumahan Atau 2️⃣ Buat pelaburan Sebagai contoh, anda ada hutang pembiayaan rumah  Baki hutang = RM100,000 daripada jumlah pembiayaan RM250,000 Kadar keuntungan pembiayaan tahunan = 3.25% Bulanan = RM1,088 Jika anda … Read more

EMAS MASUK AR-RAHNU? KEJAP! NANTI DULU

NOTA 109 ❇️❇️ EMAS MASUK AR-RAHNU? KEJAP! NANTI DULU Sudah pasti anda pernah melihat Ar-Rahnu atau pajak gadai di sekitar tempat kediaman anda. Ar-Rahnu adalah satu Skim Pajak Gadai Islam yang berlandaskan shariah. Nampak macam sama dengan pajak gadai cina yang kita lihat namun ianya jauh berbeza. Perumpaan mudah yang boleh di berikan adalah daging … Read more

PERLAKSANAAN GAJI MINIMA

NOTA 109 ❇️❇️ PERLAKSANAAN GAJI MINIMA Semalam kerajaan telah memutuskan untuk meminda Akta Majlis Perundingan Gaji Negara 2011 (Akta 732) yang sebelum ini menetapkan gaji minimum adalah RM1,200. Pindaan ini merupakan pindaan seterunya selepas pindaan yang lalu iaitu daripada RM1,100 kepada RM1,200 sekitar februari 2020. Kenaikan sekitar RM300 untuk setiap individu atau 25%. Jika melihat … Read more

APA KAITAN PERANG DAN EMAS?

NOTA 108 ❇️❇️ APA KAITAN PERANG DAN EMAS? Rusia memulakan tindakan ketenteraan ke atas Ukraine secara rasminya pada 24 Februari 2022 yang lalu. Ini adalah klimak kepada rentetan pergeseran Rusia-Ukraine yang bermula sejak tahun 2014 apabila daerah Crimea di selatan Ukraine yang di ambil alih oleh Rusia secara paksa dan peperangan yang berlanjutan di kawasan … Read more

HUGO VICTOR DAN ANDA. APA KAITANNYA?

NOTA 107 ❇️❇️ HUGO VICTOR DAN ANDA. APA KAITANNYA? Di dalam sebuah buku tulisan James Clear, penulis ada menceritakan tentang seorang penulis terkenal yang boleh kita ambil ikhtibar dari kisahnya. Pada awal tahun 1830, penyair, penulis, novelis dan dramatis terkenal Perancis Hugo Victor berjanji kepada penebit buku bahawa beliau akan menerbitkan sebuah buku baharu.  Masa … Read more

AZAMKU DI TAHUN BAHARU

NOTA 106 ❇️❇️ AZAM KU DI TAHUN BAHARU Tahun 2021 telah melabuhkan tirainya dan kini kita sudah berada di minggu ke-3 tahun baharu 2022. 1001 kenangan kita tinggalkan menjadi perkara lalu (kenangan) dan seharusnya kita terus fokus kepada perkara yang mendatang (masa hadapan). Jika azam kewangan anda pada tahun 2021 masih belum tercapai, dan lebih … Read more

GOLDBAR ATAU BARANG KEMAS

 NOTA 105  ❇️❇️ GOLDBAR ATAU BARANG KEMAS Jika anda baru saja mengenali emas atau baru sahaja membuat kira – kira untuk memilih produk mana yang sesuai untuk di jadikan pelaburan; kemungkinan besar anda akan tiba di satu persimpangan. “Yang mana satu ek?” Bagi menjawap persoalan anda itu, perkara paling asas adalah mengenali kelebihan dan kekurangan … Read more

SIMPAN EMAS BUAT APA?

NOTA 104 ❇️❇️ SIMPAN EMAS BUAT APA? Ini adalah kisah saya. Kisah yang biasa – biasa sahaja. Mungkin Kisah tuan/puan lebih hebat dari saya. Saya ceritakan pengalaman saya sebagai rujukan pada sahabat sekalian. Saya mula bekerja pada sekitar tahun 2005. Dari tahun 2005 hingga ke tahun 2014, demi Allah saya rasakan sangat sukar hidup saya. … Read more

MENABUNG EMAS GAYA MARATHON

NOTA 103  ❇️❇️ MENABUNG EMAS GAYA MARATHON Emas adalah aset mudah alih yang sangat fleksibel. Ramai sifu kewangan memberi saranan untuk menjadikan emas sebagai sebahagian kenderaan kewangan bagi tujuan  simpanan dan pelaburan. Memulakan simpanan emas amatlah mudah. Melalui Public Gold, pelanggan memulakan simpanan emas dengan sangat mudah melalui tiga cara utama iaitu tunai, ansuran atau … Read more

YANG MANA KENE DAHULUKAN?

NOTA 102  ❇️❇️ YANG MANA KENA DAHULUKAN? iPhone baru!!!! Iphone bukanlah sekadar telefon, Ianya adalah gaya hidup. Malangnya orang hari ini, ramai orang lebih gemar nampak kaya daripada menjadi benar – benar kaya. Orang tua kata, biar papa asal bergaya. 🤦🏻‍♂️ (tepuk dahi 2 kali). Jangan di sebut tentang simpanan, pasti ‘di koreknya’ habis untuk … Read more

SIMPANAN ATAU HADIAH EMAS

NOTA 101  ❇️❇️ SIMPANAN ATAU HADIAH EMAS? Bila sebut tentang jongkong emas atau goldbar ramai akan cerita bab simpanan dan pelaburan. Secara asasnya memang betul. Ada pelbagai saiz dan berat goldbar untuk dijadikan simpanan, pelaburan dan koleksi. Bila sebut tentang barang kemas pula, ia tidak sesuai untuk dijadikan sebagai simpanan atau pelaburan. Fungsi utama barang … Read more

KEPERCAYAAN YANG MENJERAT

NOTA 100  ❇️❇️ KEPERCAYAAN YANG MENJERAT Optimis adalah sikap yang mencerminkan kepercayaan atau harapan bahawa hasil dari usaha tertentu, atau hasil secara umum, akan positif, baik, dan akan menghasilkan keputusan seperti yang diinginkan. Sikap optimist seperti  “Lihat kebaikan dalam semua perkara” “Sentiasa bersyukur dengan apa yang ada” “Percaya tiada apa yang mustahil” Sikap optimis ini … Read more

SAMPAI BILA HENDAK KENA TIPU?

NOTA 099  ❇️❇️ SAMPAI BILA HENDAK KENA TIPU? . Bila kita buat sesuatu yang baru, ilmu adalah asas terpenting untuk bimbing kita untuk buat sesuatu perkara secara betul dan selamat. Pernah tak kita lihat orang lain buat sesuatu, dan kita merasakan perkara yang dia buat itu senang dan kita yakin kita pun boleh lakukan perkara … Read more

PERLINDUNGAN – PENYIMPANAN – PELABURAN

Iklan Berbayar