APA YANG ANDA DAPAT BILA JADIKAN EMAS SEBAGAI SIMPANAN

NOTA 118

❇️❇️

APA YANG ANDA DAPAT BILA JADIKAN EMAS SEBAGAI SIMPANAN

Ukuran kejayaan dalam menabung emas bukanlah beli & terus kaya dan berjaya. Itu dah seperti beli nombor ekor – jackpot! (Kalau jackpot laaaa… slalunya makan asap)

Ada banyak faedah yang anda boleh perolehi dengan menjadikan emas sebagai salah satu instrumen kewangan anda. Berikut adalah kejayaan yang emas boleh berikan pada anda yang ambil manfaat darinya

1️⃣ Disiplin Kewangan

Menyimpan emas memerlukan disiplin. Anda perlu menahan godaan untuk membelanjakan wang anda untuk kehendak segera dan sebaliknya memperuntukkannya ke arah memperoleh dan memegang emas.

2️⃣ Perspektif Jangka Panjang

Emas dianggap sebagai pelaburan jangka panjang. Berpegang padanya selama bertahun-tahun boleh mengajar anda nilai kesabaran dan perspektif jangka panjang dalam perancangan kewangan.

3️⃣ Lindung Nilai Terhadap Inflasi

Emas sering dilihat sebagai lindung nilai terhadap inflasi kerana nilainya cenderung meningkat apabila kuasa beli mata wang fiat menurun. Ini boleh mengajar anda tentang kepentingan melindungi kekayaan anda daripada terhakis akibat inflasi.

4️⃣ Memahami Kitaran Pasaran

Harga emas boleh dipengaruhi oleh faktor ekonomi dan geopolitik. Menjejaki faktor ini dan cara ia memberi kesan kepada harga emas boleh memberikan gambaran tentang dinamik pasaran global.

5️⃣ Tabiat Menyimpan

Menyimpan emas juga boleh membantu anda membangunkan tabiat menyimpan, yang merupakan kemahiran asas kewangan. Tetap mengetepikan sebahagian daripada pendapatan anda untuk emas boleh diterjemahkan ke dalam tabiat simpanan yang lebih luas untuk matlamat kewangan yang lain.

Nak menabung emas secara mudah?

.

Sebarang pertanyaan hubungi saya gunakan link di bawah

MOHD KAMARUDDIN BIN JAFFAR, MBA

👉🏻☎️ https://kamaruddinjaffar.wasap.my/

👉🏻📞 011-70000171

👉🏻🌐 https://heylink.me/kamaruddin/