3 MATLAMAT KEWANGAN YANG PERLU CAPAI DI TAHUN BARU

NOTA 116

❇️❇️

3 MATLAMAT KEWANGAN YANG PERLU CAPAI DI TAHUN BARU

Kita dah menjengah pertengahan bulan Januari tahun baharu; tahun 2023. Masih belum terlambat untuk merencana pelan kewangan tahun ini. Sekarang boleh dikatakan adalah masa yang baik untuk memikirkan matlamat dan keutamaan kewangan kita. 

Sama ada kita ingin mengatur kewangan atau memperhalusi pendekatan semasa, terdapat beberapa matlamat utama yang harus dipertimbangkan untuk tahun 2023. Walaupun untuk mencapai  matlamat ini mungkin kelihatan menakutkan, matlamat tersebut mudah dicapai dengan perancangan dan dedikasi yang betul. Dengan memberi tumpuan kepada matlamat ini, kita akan berada dalam perjalanan menuju kejayaan kewangan yang di rancang.

Berikut ialah lima matlamat kewangan teratas yang perlu dicapai oleh semua orang pada tahun 2023.

1. Membina Tabung Kecemasan

Membina dana kecemasan adalah langkah penting ke arah kestabilan kewangan. Dana kecemasan ialah akaun simpanan yang ditetapkan untuk perbelanjaan yang tidak dijangka seperti bil perubatan atau kehilangan pendapatan dan sebagainya. Dana kecemasan boleh membantu anda mengelakkan tekanan kewangan dan memberikan ketenangan fikiran semasa masa sukar. Adalah penting untuk mempunyai rancangan untuk menangani perbelanjaan yang tidak dijangka, jadi anda tidak perlu bergantung pada kad kredit atau pinjaman semasa situasi tertekan ini.

Baca lebih lanjut di : Tabung Kecemasan

Untuk membina dana kecemasan, adalah penting untuk menetapkan matlamat simpanan dan membuat rancangan untuk mencapainya. Secara amnya, adalah disyorkan agar menyimpan wang yang mencukupi dalam dana kecemasan  untuk menampung 6-12 bulan perbelanjaan sara hidup. Ini termasuk perumahan, makanan, pengangkutan, dan sebarang perbelanjaan perubatan yang diperlukan dan sebagainya.

Dana kecemasan ini sebaginya di simpan secara berasingan dan mudah diakses apabila  memerlukannya. Perlu diingat bahawa membina dana kecemasan mengambil masa, jadi mulakan menyimpan secepat mungkin. Mulakan dengan mengetepikan jumlah yang kecil setiap bulan dan meningkatkannya secara beransur-ansur mengikut bajet. Ia juga penting untuk berdisiplin dan elakkan menggunakan dana kecemasan melainkan betul-betul memerlukan. Dengan kerap menyumbang kepada dana kecemasan,ia boleh membina kusyen kewangan yang kukuh yang akan memberi banyak manfaat.

2. Mengesan Perbelanjaan

Dengan menjejaki ke mana wang di belanjakan, kita boleh mengenal pasti kawasan di mana kita boleh mengurangkan atau mengubah tabiat perbelanjaan. Banyak alatan tersedia dalam talian untuk membantu untuk menjejaki perbelanjaan, seperti aplikasi kewangan peribadi. Jika anda pelanggan Maybank, aplikasi MAE sangat membantu untuk membuat analisa perbelanjaan. 

Mengkaji perbelanjaan dengan kerap boleh memastikan kita berada di landasan yang betul dengan matlamat kewangan yang di tetapkan. Apabila mendapati kita berbelanja lebih daripada sepatutnya, tindakan susulan untuk penambahbaikkan boleh di laksanakan. 

3. Menyimpan dan Melabur Untuk Persaraan

Menyimpan untuk persaraan mungkin kelihatan sebagai satu tugas yang sukar, terutamanya jika anda masih muda dan baru memulakan kerjaya anda. Walau bagaimanapun, ia tidak pernah terlalu awal untuk bermula. Ada pelbagai instrumen kewangan yang anda boleh gunakan, salah satu daripadanya adalah emas.

Emas secara asasnya ‘menyimpan’ kekayaan kita hari ini. Definasi kaya tak semestinya ada RM1juta. Ada RM100 pun dah kaya berbanding ada RM10. Jadi, jika ada tunai yang tidak di gunakan dalam jangkamasa pendek, semuanya saya tukarkan ke dalam bentuk emas.

Sebagaimana yang di ketahui, emas adalah aset fizikal yang bernilai sama seperti hartanah. Kelbihan emas berbanding hartanah adalah ianya boleh dimiliki sedikit demi sedikit mengikut kemampuan semasa. Jika anda berhasrat untuk memilki hartanah dalam jangka masa 5-10 tahun dari sekarang, boleh cuba mengumpul emas sebagai modal memiliki hartanah idaman. 

Public Gold hanya menyediakan platform pemilikan emas secara mudah. Akses pada pembelian, penjuaan, pajakan dan pengeluaran emas 24 jam sehari – 365 hari setahun. Proses nya amat mudah.

Jika ada masih mencari-cari formula bagaimana untuk membuat tabungan masa hadapan yang berjaya, cubalah menyimpan emas. Saya boleh menjadi saksi bagaimana emas telah mengubah hidup saya 180 darjah. Jika dulu saya tiada simpanan persaraan (kecuali KWSP) sekarang alhamdulillah asbab emas Allah selamatkan masa depan saya InsyaAllah. 

Nak menabung emas secara mudah?

.

Sebarang pertanyaan hubungi saya gunakan link di bawah

MOHD KAMARUDDIN BIN JAFFAR, MBA

👉🏻☎️ https://kamaruddinjaffar.wasap.my/

👉🏻📞 011-70000171

👉🏻🌐 https://heylink.me/kamaruddin/