MENABUNG EMAS GAYA MARATHON

NOTA 103 

❇️❇️

MENABUNG EMAS GAYA MARATHON

Emas adalah aset mudah alih yang sangat fleksibel. Ramai sifu kewangan memberi saranan untuk menjadikan emas sebagai sebahagian kenderaan kewangan bagi tujuan  simpanan dan pelaburan.

Memulakan simpanan emas amatlah mudah. Melalui Public Gold, pelanggan memulakan simpanan emas dengan sangat mudah melalui tiga cara utama iaitu tunai, ansuran atau melalaui akaun simpanan emas GAP.

Baca: Memiliki emas dengan cara anda

Ada yang mengatakan meyimpas emas ini kelihatan menakutkan! 

Sabar dulu….

Terdapat banyak faktor yang boleh mempengaruhi harga emas. Harga emas boleh naik dan turun dalam jangka masa pendek. Peristiwa dan kejadian yang tidak dijangka seperti pandemik global juga boleh mencetuskan ketidaktentuan dan ketakutan dalam pasaran, dan seterusnya mempengaruhi harga emas semasa

Jika anda seorang penyimpan baru atau lama, gunakan strategi larian marathon dalam menyusun langkah untuk menyimpan emas. Ia akan memberi banyak manfaat kepada anda 

1️⃣ Lebih tenang dan santai

Menyimpan emas tidak sama seperti melabur dalam pasaran saham atau kripto. Dalam pelaburan saham dan kripto, anda perlu peka dengan berita semasa. 

Setiap berita yang di terima anda perlu melakukan analisa bagi menentukan halatuju seterusnya. Analisa yang anda buat akan menentukan untung rugi anda seterusnya.

Dengan emas, tak perlu tengok graf, tak perlu tengok berita (sikit – sikit tu tidak mengapa). Fokus pada pada pulangan jangkamasa panjang 

Anda takkan jumpa emas semakin murah! Emas di dagangkan di dalam pasaran mengunakan matawang USD. Bila mengambil kira faktor tukaran matawang, emas semakin hari semakin mahal.

Graf di atas adalah harga emas di dalam nilai Ringgit dari tahun 1984 hingga kini. Ya harga emas naik dan turun dalam jangkamasa pendek namun bilamana anda fokus jangkamasa panjang, PASTI tidak rugi.

Jadi, santai- santai menabung emas dan terus konsisten.

2️⃣ Fokus pada perkara yang lebih penting

Anda bukanlah seorang “trader” atau pelabur di pasaran saham. Anda mungkin seorang guru, jurutera, doktor dan sebagainya. 

Jadi masa anda sangat terhad. Bertindak balas terhadap acara pasaran harian boleh menimbulkan tekanan, kerana anda akan sentiasa tertanya-tanya sama ada ini masa yang sesuai untuk membeli atau menjual. 

Jadi, bilamana anda fokus untuk jangkamasa panjang anda akan lebih tenang dan boleh fokus pada perkara yang lebih penting seperti melakukan kerja harian, bersama keluarga dan sebagainya.

3️⃣ Potensi pulangan yang lebih baik

Lihat matawang Ringgit berbanding Singapura. Nilainya sama pada suatu ketika dulu iaitu RM1 bersamaan $1 dolar sekitar tahun 1980an. Kini nilai Ringgit makin jauh berbanding dengan negara jiran. Kuasa beli kita semakin merosot.

Untuk masa hadapan, kita belum tahu adakah nilai Ringgit akan kembali pada sejarah lampau (mengkuh) atau terus merosot. Apa yang pasti, dengan menyimpan emas kuasa beli kita kekal bertahan.

Jika dahulu pada tahun 2000, 1 kilogram emas hanya sekitar RM30,000 kini harganya adalah sekitar RM240,000. Kenaikan lebih 700%!

.

Dapat sesuatu? Nak mulakan simpanan emas dengan betul dan mudah? Hubungi saya

.

MOHD KAMARUDDIN BIN JAFFAR, MBA

👉🏻☀️ https://flow.page/emas4u

👉🏻☎️ https://kamaruddinjaffar.wasap.my/ 

👉🏻📞 011-70000171

#emas #publicgold #gold #simpanan #investment #saving #pelaburan #takaful

Ketahui mengapa ada perlu memilih Public Gold sebagai syarikat emas anda: baca di sini

Dapatkan perlindungan takaful hari ini. Klik banner untuk pertanyaan