PEMILIKAN EMAS ‘EASY PAYMENT PURCHASE’

NOTA 097 

❇️❇️

PEMILIKAN EMAS ‘EASY PAYMENT PURCHASE’

.

EPP atau ‘Easy Payment Purchase’ atau Pembayaran Pembelian secara Mudah adalah satu kemudahan pemilikan emas dan perak yang di tawarkan oleh Public Gold bagi memudahkan pelanggannya memiliki emas & perak.

Ia adalah kaedah bayaran secara ansur – ansur dimana pembeli ‘mengunci’ harga emas dan perak pada tarikh pembelian dan membayar secara tetap atau pada jumlah yang sama sehingga 10 bulan. Jumlah yang perlu di bayar setiap bulan adalah tetap sehingga selesai.

Ini bermakna, jika anda membuat pembelian secara EPP, anda akan membayar jumlah yang sama setiap bulan sehingga selesai tanpa mengira naik dan turunnya harga emas semasa.

Sebagai contoh, 1 Dinar 4.25gram pada 20/9/2021 secara tunai adalah berharga RM1,107 termasuk premium. Jumlah agak besar bagi yang ingin memiliki 1 Dinar. Dengan kos tambahan minima RM5, 1 Dinar boleh di miliki dengan bayaran ansuran sebanyak RM109 sebulan selama 10 bulan.

Kos pemillikan 1 dinar lebih murah bukan?

EPP merupakan satu kaedah yang baik untuk ‘memaksa’ diri menabung emas dengan membuat sati komitmen secara tetap bulanan. Di akhir pembayaran, anda boleh dapatkan emas tersebut dengan mengambilnya di cawangan Public Gold yang berhampiran dengan rumah anda atau di poskan terus ke rumah (berinsurans)!

Mudah bukan?

“Memiliki emas lebih mudah dengan Public Gold”

Membeli emas secara ansuran sudah tentu akan menyebabkan risiko tidak patuh syariah! Ini adalah kerana harga yang di bayar secara adalah di kira penangguhan harga. Emas adalah barangan ribawi.

Namun, pakar syariah muamalat yang di lantik Oleh Public Gold telah memperhalusi tatacara pembelian ini agar ia boleh di manfaatkan dan dalam masa yang sama menjaga supaya ia ter[elihara di sisi agama.

Setiap pembayaran ansuran yang di buat oleh pembeli kepada Public Gold adalah di ditetapkan sebagai deposit keselamatan di mana di peringkat ini akad jual beli masih belum berlaku.

Apabila kesemua bayaran selesai, maka ketika itu pembeli akan berakad jual beli dengan Public Gold secara lani. Serah Terima juga Boleh berlaku samada secara hakiki atau hukumi. Jika berlaku sebarang insiden sebelum daripada akad jual beli, pembeli Boleh membatalkan niat pembelian dan Public Gold akan memulangkan wang setelah di kira penolakan kos pengurusan yang minima.

Nak mulakan simpanan emas pertama anda? Hubungi saya

.

MOHD KAMARUDDIN BIN JAFFAR, MBA

👉🏻☀️ https://heylink.me/kamaruddin/

👉🏻☎️ https://kamaruddinjaffar.wasap.my/ 

👉🏻📞 011-70000171

#emas #publicgold #gold #simpanan #investment #saving #pelaburan #takaful

Ketahui mengapa ada perlu memilih Public Gold sebagai syarikat emas anda: baca di sini