BAGAIMANA EMAS DAPAT BANTU ANDA

NOTA 096 

❇️❇️

BAGAIMANA EMAS DAPAT BANTU ANDA?

.

Bagi mereka yang masih atau sedang mencari formula terbaik untuk digunakan dalam membaiki 

struktur kewangan, anda boleh mempertimbangkan emas sebagai salah satu alternatif yang boleh membantu.

Berabad lamanya emas telah menjadi sahabat baik kepada manusia. Walaupun dunia telah memasuki fasa digital, namun logam purba ini tetap menjadi pilihan sebagai alat kewangan yang boleh membantu capai matlamat kewangan individu

Bagaimana emas dapat membantu anda? Dengan adanya akses yang mudah bagi memiliki emas melalui Public Gold; syarikat emas tempatan yang fokus dalam emas pelaburan, kini segalanya lebih mudah.

1️⃣ Elak belanja berlebihan

Naluri manusia adalah suka berbelanja tidak mengira kanak-kanak atau dewasa, Jika ia bernama manusia pasti ia suka berbelanja. Ia dapat melahirkan perasaan seronok bila berbelanja. 

Menurut Professor Scott Rick, Universiti Michigan, USA, konsep terapi runcit adalah perkara benar – benar terjadi. Bagi sesetengah orang, jika mereka merasa sedih, membeli-belah akan membuat mereka lebih bahagia dalam kehidupan mereka. 

Namun ia menjadi masalah besar bagi kita jika ianya tidak dapat di kawal. Menurut kajian lebih 50% rakyat Malaysia berbelanja pada perkara yang mereka tidak perlu dan ada boleh mengakibatkan bebanan kewangan. 

Beratur untuk jualan murah

Ciri – ciri yang terdapat pada emas dapat bantu mengalihkan perhatian kita pada sesuatu yang lebih berharga dan bermanfaat. Emas sebenarnya adalah duit tetapi dalam bentuk yang lebih baik. 

Perasaan kita apabila menyimpan emas adalah berbeza berbanding duit. Kita akan lebih seronok memilikinya. Bila nak jual terasa sayang pula. Secara langsung emas Dapat menyelamatkan kekayaan kita ada hari ini. 

2️⃣ Capai Matlamat Kewangan

Ada orang yang dah bertahun – tahun bekerja tetapi masih gagal untuk menyimpan bukan kerana bergaji kecil tetapi gagal mengawal perbelanjaan atau boros berbelanja. 

Emas boleh jadi penawar kepada penyakit boros. Membeli emas bukanlah seperti membeli barang biasa. Emas adalah aset setanding hartanah. Namun kelebihan yang ada pada emas adalah ianya boleh di beli sedikit demi sedikit.

Jika anda ada matlamat jangkamasa panjang untuk memiliki rumah idaman, anda boleh mencuba dengan menabung emas. Secara puratanya harga emas akan meningkat saban tahun. Apabila tiba masanya, leburkan emas tadi untuk memiliki rumah idaman. 

Jika anda membuat pemerhatian, jumlah gram emas untuk memiliki rumah pada 10 tahun yang lalu adalah sama dengan jumlah gram emas untuk memiliki rumah pada hari ini (bergantung pada lokasi). Ini menunjukkan bahawa harga emas dan rumah tetap konsisten! 

Mengikut pengalaman diri dan rakan – rakan yang menjadikan emas sebagai medium simpanan, emas lebih bertahan berbanding menyimpn tunai. Secara psikologinya ia dapat mendidik diri untuk konsisten menabung untuk mencapai matlamat yang telah di tetapkan.

3️⃣ Fokus Dalam Mencapai Matlamat yang Di Tetapkan

Emas boleh di jadikan kenderaan alternatif untuk capai matlamat kewangan.  Aura emas dapat membantu penyimpannya lebih fokus untuk capai matlamat yang di tetapkan.

Bila sudah mula menyimpan, kita akan lebih seronok melihat jumlah gram makin bertambah. Secara tidak langsung ia akan membantu kita lebih fokus dalam menambah jumlah gram dan capat matlamat yang telah kita tetapkan.

.

MOHD KAMARUDDIN BIN JAFFAR, MBA

👉🏻☀️ https://flow.page/emas4u

👉🏻☎️ https://kamaruddinjaffar.wasap.my/ 

👉🏻📞 011-70000171

#emas #publicgold #gold #simpanan #investment #saving #pelaburan #takaful

Ketahui mengapa ada perlu memilih Public Gold sebagai syarikat emas anda: baca di sini

Hubungi konsultan FWD Takaful untuk sebarang pertanyaan. Klik pada banner