TUKARKAN DUIT RAYA KEPADA ASET EMAS

NOTA 076

❇️❇️

TUKARKAN DUIT RAYA KEPADA ASET EMAS

Hari raya tahun ini boleh dikatakan sama seperti Hari Raya tahun lalu di mana, di mana buat sementara kita tidak di benarkan untuk ziarah menziarahi sanak saudara akibat sekatan PKP di seluruh negara.

Namun Alhamdulillah kita bersyukur kita dapat berhari raya di rumah dengan keluarga tercinta. Melalui panggilan talifon dan video; bebas dari penyakit yang sedang ‘mengila’. Di doakan semoga kita senantiasa di lindungi Allah senantiasa.

Anak-anak kecil antara yang paling gembira menyabut Hari Raya. Paling mereka suka apabila menerima ‘angpao’ duit raya dari ibubapa. Atuk, nenek dan keluarga yang jauh juga tidak ketinggalan dengan pemberian wang raya digital yang boleh di katakan norma baharu masakini.

Aplikasi MAE daripada Maaybank

Jika yang jauh gunakan sahaja aplikasi ‘Send eDuit Raya’ dari Maybank ini misalnya. Amat mudah untuk di gunakan.

Jika dahulu kita hadiahkan anak-anak dengan duit raya wang RM10, RM20 atau pelbagai nilai lain dengan pesanan

“Simpan duit ni. Masuk tabung”

Niat kita satu, mendidik anak-anak tentang kepentingan untuk menabung. Anak-anak ini akalnya panjang, agak-agak apabila di tanya apa jawapan mereka bila dapat duit? 1001 perkara mereka nak beli. 

Ya, sememangnya sifat asal duit adalah untuk di belanja, bukan untuk di simpan ². Kita yang dah berumurpun masih gatal tangan ‘shopping’ sana sini. Lebih – lebih lagi pelbagai jualan murah yang lalu lalang di media sosial kita.

MasyaAllah…tergugat iman kita. hmm

Sempena norma baharu, cuba hadiahkan mereka dengan emas. InsyaAllah, saya yakin simpanan itu akan lebih bertahan. Kenapa? Kerana saya telah berjaya melakukannya. Alhamdulillah, kerana asbab emas, kini saya boleh menuju hari persaraan dengan lebih selesa.

Harga emas secara asasnya akan naik pada masa jangkamasa panjang di sebabkan faktor-faktor tertentu seperti penawaran & permintaan. Selain itu, emas merupakan sumber asli yang tidak boleh di cipta malah sumbernya semakin terhad.

Alasan ini boleh di jadikan sebagai satu jaminan untuk menjadikan emas sebagai tabungan jangkamasa panjang (tabung pendidikan anak-anak misalnya). Jika di teliti 20 tahun yang lalu, 1 gram emas hanyalah sekitar RM40-50 segram. Namun, hari ini 1 gram emas yang sama bernilai sekitar RM250 segram. Kenaikan hampir 600% dengan purata 30% setahun!  

Data harga emas daripada www.goldprice.org

Di Public Gold, Syarikat menyediakan paltform pembelian emas yang amat mudah. Samada pemilikan emas fizikal secara terus (tunai & ansuran) atau mengumpul gram emas di dalam akau emas GAP (Gold Accumulation Program). 

Baca: Akaun Emas GAP

Baca: Kelebihan Akaun GAP

Baca: Ciri-Ciri Akaun Emas GAP

Semenjak tahun 2008, Public Gold telah menerajui pasaran emas pelaburan di Malaysia. Pelbagai produk dan Perkhidmatan yang di tawarkan bagi memudahkan urusan pemilikan emas rakyat Malaysia.

Ketahui 6 kelebihan utama memiliki emas Public Gold berbanding jenama Syarikat lain

Baca: Pakej Emas Public Gold  

.

Ingin mulakan simpanan emas yang selamat dan di percayai semenjak tahun 2008 tetapi tak tahu caranya bagaimana? Hubungi saya untuk bantuan 

MOHD KAMARUDDIN BIN JAFFAR, MBA

👉🏻☀️ https://flow.page/emas4u

👉🏻☎️ https://dyndzu.wasap.my/

👉🏻📞 011-70000171

#emas #publicgold #gold #simpanan #investment #saving #pelaburan #takaful