PELABURAN EMAS PATUH SYARIAH

Pelaburan Emas PAtuh Syariah
Simpanan, saving, persaraan, retirement, pelaburan, public gold, emas, gold, syariah, halal

NOTA 019

โ‡๏ธโ‡๏ธ

PELABURAN EMAS PATUH SYARIAH

Isu kepatuhan syariah dalam pelaburan emas menjadi isu hangat semasa. Ini menjadi satu petanda yang baik di mana masyarakat mula cakna dalam fiqh muamalat

Tahukah anda, Public Gold adalah syarikat pertama yang melopori pelaburan emas patuh Syariah di Malaysia

Jika ada orang minta penjelasan tentang isu kepatuhan syariah untuk pembelian emas dan perak Public Gold secara ๐™€๐™–๐™จ๐™ฎ ๐™‹๐™–๐™ฎ๐™ข๐™š๐™ฃ๐™ฉ ๐™‹๐™ช๐™ง๐™˜๐™๐™–๐™จ๐™š (EPP), ada dua bentuk penjelasan yang boleh di berikan

Pertama, penjelasan untuk orang awam yang tidak mempunyai ilmu dalam bidang syariah fiqh muamalat. Orang awam yang bergantung kepada keilmuan orang yang pakar dalam bidangnya untuk membuat keputusan

Untuk orang awam,  urusniaga belian secara ๐™€๐™–๐™จ๐™ฎ ๐™‹๐™–๐™ฎ๐™ข๐™š๐™ฃ๐™ฉ ๐™‹๐™ช๐™ง๐™˜๐™๐™–๐™จ๐™š ini telah disahkan patuh syariah oleh penasihat syariah yang di lantik oleh Public Gold iaitu Amanie Advisors https://amanieadvisors.com/ 

Amanie Advisors adalah salah sebuah syarikat konsultan yang menawarkan khidmat dalam bidang syariah. Ia diterajui oleh Datuk Dr. Mohd Daud Bakar, seorang pakar di dalam bidang syariah. Beliau menjadi sumber rujukan samada di dalam dan di luar negara.

Amanie Advisors bertanggungjawab menasihati dan menyediakan SOP yang perlu diikuti oleh Public Gold agar selari dengan kehendak syariah. Kemudian bila Public Gold mengikut SOP tersebut maka Public Gold mendapat sijil patuh syariah untuk urusniaga tersebut. 

Kedua, penjelasan untuk orang yang mempunyai ilmu di dalam bidang syariah mualamat (Muamalat itu adalah semua hukum syariat yang bersangkutan dengan urusan dunia)

Prinsip syariah yang digunakan untuk urusan belian secara EPP adalah seperti berikut:

1. Apabila membuat order, itu adalah proses mengunci harga emas yang ingin dibeli. Ini dipanggil ‘๐’˜๐’‚’๐’‚๐’…’ atau persetujuan untuk membeli emas/perak pada harga tertentu.

2. Setelah mengunci harga, pembeli akan membuat pembayaran secara berperingkat-peringkat kepada Public Gold. Pembayaran yang dibuat secara bulanan ini dianggap sebagai deposit sekuriti. Ia dipanggil ‘๐‘ฏ๐’‚๐’Ž๐’Š๐’”๐’š ๐‘ฑ๐’Š๐’…๐’…๐’Š๐’š๐’š๐’‚๐’‰’.

Pembayaran ini bukanlah bayaran ansuran untuk belian emas. Sepanjang proses pembayaran, tidak berlaku sebarang akad jual beli diantara Public Gold dan pembeli.

Setelah pembeli menyelesaikan semua pembayaran deposit sekuriti, maka pembeli boleh datang ke cawangan Public Gold untuk mengambil emas/perak yang dikunci harga oleh pembeli berkenaan.

Pada waktu ini barulah dianggap pembeli menyerahkan semua deposit sekuriti sebagai bayaran belian emas/perak kepada Public Gold dan Public Gold akan menyerahkan emas/perak tersebut kepada pembeli. 

Waktu inilah akad jual beli akan berlaku. Emas/perak akan bertukar tangan di office Public Gold dan Public Gold akan mengeluarkan resit bayaran kepada pembeli.

Semoga penjelasan ini membuatkan anda yakin untuk anda berjual beli dengan Public Gold. Dapat sesuatu?

Jika berminat untuk mulakan simpanan emas bersama Public Gold, anda boleh hubungi saya untuk bantuan

MOHD KAMARUDDIN BIN JAFFAR, MBA

๐Ÿ‘‰๐Ÿปโ˜€๏ธ https://flow.page/emas4u

๐Ÿ‘‰๐Ÿปโ˜Ž๏ธ https://dyndzu.wasap.my/

๐Ÿ‘‰๐Ÿป๐Ÿ“ž 011-70000171

#emas #publicgold #gold #simpanan #investment #saving #pelaburan

emas Public Gold