MULA HARI INI, KALAU TAK BILA LAGI?

Emas, gold, saving, simpanan

NOTA 029 

❇️❇️

MULA HARI INI, KALAU TAK BILA LAGI?

Menyimpan bukan kerana kita kedekut, tetapi kita mempunyai matlamat yang perlu di capai. Setiap individu mempunyai matlamat yang berbeza

  • Ada yang menyimpan untuk melancung
  • Ada yang menyimpan untuk berkahwin
  • Ada yang menyimpan untuk simpanan anak-anak
  • Ada yang menyimpan untuk persaraan

……. dan sebagainya

Apa pun matlamat kita, masa terbaik untuk bermula sebenarnya kelmarin. Namun, hari yang lepas tidak boleh di ulang kembali. Maka paling sesuai adalah HARI INI!

Untuk memulakan simpanan, kemampuan kita mungkin berbeza

Jika anda masih belajar dan tiada bebanan sebarang hutang, ini lah masa terbaik. Tiada bil yang perlu di bayar, tiada keluarga yang perlu di sara, boleh di katakan tiada komitmen kewangan! Jadi mulakan HARI INI!

Jika yang sudah bekerjaya namun belum bekerluarga, ini lah masa terbaik. Jika sudah ada ‘motor buruk’ untuk ke tempat kerja, gunakan sahaja dulu. Bina simpanan anda untuk beli aset pertama anda. Usah di ikut sangan ‘sang buaya. berkereta. Fikirkan jauh lagi perjalan hidup anda! Jadi mulakan HARI INI!

Jika yang sudah berkerluarga, lain pula caranya. Langsaikan keperluan keluarga anda dahulu. Namun perancangan untuk anak-anak jangan di lupa. Membesarkan anak perlukan modal yang sangat besar – makannya, pakainya, pelajarannya dan macam-macam lagi. Lebih-lebih lagi pelajaran di universiti. Menelan belanja banyak sekali . Jadi mulakan HARI INI!

Sebagai seorang muslim, banyak pelajaran yang boleh di perolehi dalam Surah Yusuf. Di antara satu tauladan dari sudut pengurusan kewngan peribadi yang boleh pelajari dari Surah Yusuf ayat 43-49 ini adalah

✅ Nikmat rezeki yang di kurniakan Allah harus di syukuri

✅ Rezeki di kurniakanNya di uruskan dengan dengan baik bukan mengikut hawa nafsu

✅ Berjimat ketika senang untuk menghadapi kehidupan mendatang yang belum pasti, kerana waktu susah tidak akan pernah menghantar sms peringatan ‘ weh…minggu depan aku nak datang!!”

…. dan begitulah

Ada pelbagai cara untuk menyimpan untuk capai matlamat. Pilih mengikut kesesuaian ‘jiwa’. Secara peribadi, saya lebih gemar untuk menyimpan sebahagian gaji saya menggunakan medium emas kerana ia ‘lebih bertahan’ berbanding simpanan tunai

Emas secara semula jadi membantu saya untuk lebih konsisten menabung. ‘Aura’ emas membantu saya untuk lebih fokus menambah simpanan untuk capai impian-impian saya. Jika bukan kerana asbab emas, saya mungkin tidak mempunyai sebarang simpanan hari ini – Alhamdulillah, ‘penyakit’ boros saya ‘sembuh’!

Mulakan tabungan emas serendah RM100 hari ini, hubungi saya untuk bantuan

MOHD KAMARUDDIN BIN JAFFAR, MBA

👉🏻☀️ https://flow.page/emas4u

👉🏻☎️ https://dyndzu.wasap.my/

👉🏻📞 011-70000171

#emas #publicgold #gold #simpanan #investment #saving #pelaburan

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya di pautan berikut https://dyndzu.wasap.my/